La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dilluns, 30 de juny del 2014

Barraques de Montoliu, El Saler


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Com la d'ahir i la de despús-ahir, aquesta fotografia publicada en Mundo Gráfico de 30 d'octubre de 1929. La fotografia, probablement de Vidal Corella, va il·lustrar un article titulat "Tres barracas valencianas", signat per Almela i Vives

En el peu de foto s'indica que la barraca es troba al Saler. Podem idenficar-la com una de les Barraques de Montoliu, una de les més fotografiades, que ja ha aparegut al blog.
L'article el podeu descarregar ací i ací.

diumenge, 29 de juny del 2014

Carrera En Corts, València



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Com la d'ahir, aquesta fotografia publicada en Mundo Gráfico de 30 d'octubre de 1929, en un article titulat "Tres barracas valencianas", signat per Almela i Vives. L'autor de la fotografia és Vidal Corella, probablement.
En el peu de foto s'indica que la barraca es troba en La Font d'En Corts. La ubicació exacta no és coneguda encara.
Podeu descarregar l'article ací i ací.



dissabte, 28 de juny del 2014

Carrera de Malilla

Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia publicada en Mundo Gráfico de 30 d'octubre de 1929, en un article titulat "Tres barracas valencianas" d'Almela i Vives. La fotografia és, probablement, de Vidal Corella.
En el peu de foto s'indica que la fotografia és d'unes barraques ubicades en la Carrera de Melilla (ara, de Malilla), "frente al Pozuelo", una ubicació que no hem pogut localitzar encara.
Ací teniu la còpia de l'article, que podeu descarregar ací i ací.







divendres, 27 de juny del 2014

Barraca de Berga
Camí a la Mar, 32, Pinedo (Actualment, llit nou del riu Túria)




Podeu descarregar la fotografia fent clic ací.
La barraca de la fotografia es trobava a la vora del Camí a la Mar de Pinedo. Segons la cartografia de 1929-1944 tenia el número 32. Estava junt a l'església de Mare de Crist, que fou enderrocada el 1975, com previsiblement la barraca, quan es fa ver el Pla Sud (informació municipal ací).
La fotografia està feta precisament des del camí. El fotògraf té la mar a l'esquena i apunta l'objectiu cap a ponent. S'hi pot veure l'aliniació habitual de la barraca llevant-ponent.
Aquesta fotografia fou publicada en el Foro Remember València pel membre "Javier Cerdan" (ací). La seua ubicació fou establida pel membre "Corduente" (Ángel Martínez) i complementada per "Smox" (Javier Oms), el 14 de maig de 2015. Vegeu ací i ací. Ells són els autors dels mapes que es reprodueixen després. Els dos primers de Ángel Martínez (que podeu descarregar ací i ací) i els altres de Xavier Oms (que etiquetaré Smox) (que podeu descarregar ací i ací).









Com s'hi pot veure en la sèrie de transparències, la ubicació de la barraca correspon a l'actual llit nou del riu Túria.

dijous, 26 de juny del 2014



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta imatge fou publicada en l'article "La barraca valenciana muere", signat per Enrique Malboysson i publicat en la revista Estampa, el 19 de febrer de 1929. Ací teniu les planes senceres, que podeu descarregar fent clic ací i ací.








dimecres, 25 de juny del 2014



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Del grup de facebook "Valencia Antigua. Historia Gráfica" (enllaç ací). Proporcionada per Ángel Martínez. Sense ubicació, ni datació.

Addenda (01/09/2014)

Aquesta fotografia fou publicada en el llibre Imágenes de un pasado reciente. Recuperando el patrimonio gráfico de Valencia y su provincia, editat per l'Ateneu Mercantil de València i l'Ajuntament de València, amb edició a cura de Carmen Pérez García, p. 189. Ací teniu la còpia directa del llibre.

dimarts, 24 de juny del 2014

Barraca a l'Entrada de Fernandet, El Perelló, L'Albufera




Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta imatge fou publicada per Josep L'Escrivà en el seu llibre Les nostres barraques (1976), en la p. 73, que podeu veure ací (i descarregar fent clic ací):



Les indicacions que dóna L'Escrivà són de la barraca perellonenca són "Entrada de Fernandet". Efectivament, l'Entrada de la partida de Fernandet és un camí que parteix de la carretera Natzaret-Oliva. Ací teniu el plànol que ofereix el Cadastre, on està indicada la ubicació de la barraca. Per cert, amb una orientació pràcticament nord-sud inhabitual. El podeu descarregar fent clic ací.



L'Escrivà comenta la presència de contraforts, que encara es poden veure en la imatge de google street (que podeu descarregar fent clic ací).




La fotografia del llibre de l'Escrivà està feta des del sud cap al nord. Per a la datació de la fotografia, farem servir l'any d'edició del llibre. Per abreujar, anomenarem a aquesta barraca de Fernandet, pel nom de la partida i la carretera.

dilluns, 23 de juny del 2014



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia fou publicada en la revista Mundo Gráfico, any XXIV, en un número extraordinari, de data 28 de març, dedicat a València. Formava part de l'article, signat per Feliu Dosart, "Tríptico de Valencia: La huerta - El mar - La ciudad". Ací teniu la plana sencera (que podeu descarregar fent clic ací).


No s'indica autor de la fotografia, encara que en altres casos es fa constar l'autoria de Vidal Corella. Datarem la fotografia el mateix 1934.

En el seú número del 14 d'abril de 1937, en temps de la Guerra Civil, la mateixa revista Mundo Gráfico va fer servir novament la fotografia, ara en un reportatge sobre l'enviament de queviures des de València a Madrid. Ací teniu la fotografia.



Podeu descarregar-la fent clic ací. La plana sencera (que podeu descarregar fent clic ací) la teniu ací:

diumenge, 22 de juny del 2014

El Perelló, L'Albufera



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Postal editada per "Postales y Estampas Durá", amb una fotografia de J. Morera Falcó, i ubicada al Perelló, com es pot llegir al darrere:
Nº 5020. Valencia. Perelló. Albufera
Ací teniu el dors (que podeu descarregar fent clic ací).


A més de la seua dedicació a la fotografia, J. Morera Falcó fou coautor del llibre Héroes. Narraciones para soldados, publicat en Barcelona per Ramon Sopena i editat per la 27a Divisió, ca. 1938, i exercí de periodiste esportiu, com es pot llegir en aquestes notes autobiogràfiques.

dissabte, 21 de juny del 2014


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia procedeix del llibre Valencia en blanco y negro, publicat per edicions Tívoli (p. 207), amb fotografies de l'Arxiu de José Huguet, i fou pujada al Foro Remember València (III), pel membre "Gregsc" (ací). No té datació, ni ubicació.

divendres, 20 de juny del 2014




Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta imatge forma part d'un fotomuntatge publicat per la revista Nuevo Mundo l'1 de gener de 1914. En el número es feia un repas de 1913, amb fotomuntatges i textos. En el mes d'agost es parlava de la Fira de València i s'incloïa la fotografia de la barraca, que no té localització ni datació (la datarem, però, en 1913). Ací teniu la plana sencera, que podeu descarregar fent clic ací.


dijous, 19 de juny del 2014



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. La fotografia va aparéixer en un article de José Rico de Estasén ( ja esmentat en l'entrada del 14 de maig de 2014), titulat "Por tierras de España. La barraca valenciana", en la revista Nuevo Mundo, que es va publicar a Madrid el 25 d'octubre del 1929. Ací teniu la reproducció (que podeu descarregar fent clic ací).




dimecres, 18 de juny del 2014

Avinguda Dr. Tomás Sala, 2, València


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia, com es pot veure per les marques, es va pujar al grup de Facebook "DISTRITO17VALENCIA", que arreplega fotografies antigues dels barris dels districtes de Patraix i Jesús que corresponen al districte postal número 17 (també n'hi ha d'altres del districte 7). A més de la URL del grup de Facebook (ací), la fotografia porta el nom, suposadament, de la propietària (Concha Herrero). En el nom del fitxer apareix l'any de 1968, que prendrem com a datació.
Les barraques fotografiades, que encara existeixen, es troben a l'Avinguda Dr. Tomás Sala, 2, de València, segons la ubicació de la cartografia cadastral, que podeu descarregar fent clic ací.


dimarts, 17 de juny del 2014

Barraca de Piula, Camí de Picanya


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia publicada en el llibre de Josep L'Escrivà, Les nostres barraques (1976), p. 71 (que podeu descarregar fent clic ací).


Datarem la fotografia l'any d'edició del llibre. La indicació que dóna l'autor és poc precisa, perquè el Camí de Picanya travessa diversos termes municipals.
Cal destacar la transformació que ha patit la barraca, amb la substitució de la teulada, i la presència notable de contraforts.


dilluns, 16 de juny del 2014

Camí de la Punta, Natzaret

Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia de detall fou publicada en la p. 67 del llibre Les nostres barraques de Josep L'Escrivà (1976). Prendrem la data del llibre com a datació possible de la fotografia. La reproducció de la pàgina es pot descarregar fent clic ací.




A tall d'hipòtesi, tal vegada la barraca fotografiada siga una de les dues que apareixen en la postal que es va publicar en el blog el dia 20 de maç de 2014, que es torna a reproduir ací. La finestra és igual i també la posició dels fils de la llum (podeu descarregar-la fent clic ací).





diumenge, 15 de juny del 2014

Barraques de Pastor
Al fons, Barraques del Cotofio (o del Cotofino)
Camí del Cotofino, La Torre (València)



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Com les dues fotografies anteriors, aquesta també procedeix de l'Arxiu de José Huguet, possiblement adquirida en un lot de fotografies. Sense datació, ni autoria. Sobre la ubicació de les barraques, podeu veure el mapa publicat el dia 13 de juny de 2014 (que podeu descarregar fent clic ací). Com es va dir en les dues entrades anteriors, les Barraques de Pastor estaven a prop de la Barraca de Cotofio i la Barraca del Cantari, al Camí del Cotofio (seguint el llibre de José González Rodrigo, Caminando por la vega de la Torre, les anomenarem del "Cotofio", no del "Cotofino".

dissabte, 14 de juny del 2014

Barraques de Pastor
Camí del Cotofio (o del Cotofino), La Torre (València)



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Com la fotografia d'ahir, aquesta també procedeix de l'Arxiu de José Huguet. Sense datació, ni autoria. Sobre la ubicació de les barraques, podeu veure el mapa publicat ahir (que podeu descarregar fent clic ací). Com es va dir en l'entrada d'ahir, les Barraques de Pastor estaven a prop de la Barraca de Cotofio i la Barraca del Cantari, al Camí del Cotofio (seguint el llibre de José González Rodrigo, Caminando por la vega de la Torre, les anomenarem del "Cotofio", no del "Cotofino").

divendres, 13 de juny del 2014

Barraques de Pastor
Camí del Cotofio (o del Cotofino)
La Torre (València)



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia procedent de l'Arxiu de José Huguet. Sense datació, ni autoria. Sobre la ubicació de les barraques, podeu veure aquest mapa municipal (que podeu descarregar fent clic ací), on es pot veure que estaven a prop de les Barraques del Cotofio i la Barraca del Cantari. Estaven al Camí del Cotofío (Seguint el llibre de José González Rodrigo, Caminando por la vega de la Torre, les anomenarem del "Cotofio", no del "Cotofino").


dijous, 12 de juny del 2014

Barraca d'Elies, Sedaví



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Imatge publicada en el llibre de Josep L'Escrivà Les nostres barraques (1976), p. 65  (podeu descarregar la pàgina fent clic ací). No hi ha indicació de la data de la imatge, per la qual cosa oferirem la del llibre.

dimecres, 11 de juny del 2014




Podeu descarregar la fotografia, fent clic ací. Targeta postal, sense divisió al dors, que la casa de subhastes data al voltant de 1910. Sense indicació d'ubicació.

dimarts, 10 de juny del 2014

Camí dels Muntanyars, 34, Pinedo

Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta imatge fou publicada en el llibre de Josep L'Escrivà Les nostres barraques (1976), p. 59, i correspon, com indica el peu de foto, al Camí dels Muntanyars de Pinedo. Ací teniu la plana sencera:



Podeu descarregar la plana, ací. La imatge actual, proporcionada per Google street és la següent:


 Podeu descarregar-la ací. Com es pot veure, la barraca menuda de davant havia sigut enderrocada i la gran estava en situació ruïnosa. El segon edifici a l'esquerra de la barraca és característic perquè presenta un mosaic d'un boxejador.

El juny de 2014 la barraca ja es trobava totalment enderrocada.

 
Podeu descarregar la fotografia fent clic ací.

dilluns, 9 de juny del 2014



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia fou publicada en la revista Mundo gráfico, de 19 d'agost del 1931, p. 18, en un article amb el títol "Homenaje al labrador valenciano". L'article prenia peu en la inauguració del momument al llaurador valencià que es troba en l'Avinguda del Marqués de Túria, prop del carrer Russafa. L'article està signat per Vidal Corella, la qual cosa ens fa pensar que és també l'autor de les fotografies. Ací teniu la plana sencera (que podeu descarregar ací).


Datarem la fotografia en 1931, l'any de la publicació de l'article. La barraca no està ubicada. Presenta eixos normals (perpendiculars) i fa la impressió visual que una barraca té una teulada en forma de prisma, encara que potser un efecte òptic. Heus ací l'ampliació (que podeu descarregar ací).