La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dimarts, 31 de març del 2015




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Targeta postal, procedent d'un web de subhastes, sense ubicació ni datació.

dilluns, 30 de març del 2015

Barraques de Cubells


Podeu descarregar aquesta imatge fent clic ací. Aquesta fotografia és un altre fragment d'una estupenda fotografia aèria, datada el 1926, que Ángel Martínez ha proporcionat a aquest blog. Ja hem publicat alguns fragments i als pròxims dies continuarem analitzant més barraques de la fotografia. La barraca indicada apareix als plànols cadastrals de 1929-1944 junt a l'anomenada Casa Cubells, per la qual cosa les anomenarem provisionalment Barraques de Cubells







diumenge, 29 de març del 2015

Barraques de Guillot



Podeu descarregar aquesta imatge fent clic ací. Aquesta fotografia és un altre fragment d'una estupenda fotografia aèria, datada el 1926, que Ángel Martínez ha proporcionat a aquest blog. Ja hem publicat alguns fragments i als pròxims dies continuarem analitzant barraques de la fotografia. La barraca indicada apareix als plànols cadastrals de 1929-1944 com Barraques de Guillot.

dissabte, 28 de març del 2015

Barraca "número 47"



Podeu descarregar aquesta imatge fent clic ací. Aquesta fotografia és un fragment d'una estupenda fotografia aèria, datada el 1926, que Ángel Martínez ha proporcionat a aquest blog. Ja hem publicat alguns fragments i als pròxims dies continuarem analitzant barraques de la fotografia. La barraca indicada apareix als plànols cadastrals de 1929-1944 amb la referència número 47, per la qual cosa li donem aquest nom provisionalment.

divendres, 27 de març del 2015


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Aquesta fotografia pertany a un fullet propagandístic d'una Fira de Juliol dels anys 20, pujat al Foro Remember València III, pel membre "Gregsc" (Gregorio). La datarem ca. 1920. Sense ubicació.

Addenda

Juan María Cerdán ens ha comunicat que aquestes barraques són les mateixes que aparegueren el 18/05/2014. Provisonalment, les anomenarem Barraques del Forn. Ací teniu l'altra fotografia:


dijous, 26 de març del 2015

La Punta, 2002

Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia de Jesús Císcar, publicada al suplement Comunidad Valenciana d'El País, el 24 de febrer de 2002, en un reportatge sobre la destrucció de La Punta. El peu de foto diu:
"[...] Y abajo, Encarna Orient, junto a una de las 17 barracas que desaparecerán para construir la ZAL."

Ací teniu el full, que fou escanejat i pujat al Foro Remember València pel membre Macosa, el 26 de maig de 2014 (ací). Les planes les podeu descarregar ací i ací.








dimecres, 25 de març del 2015

Barraques d'Olmos
Camí del Cabanyal, València, 1926




Podeu descarregar aquesta imatge fent clic ací. Aquesta fotografia és un fragment d'una estupenda fotografia aèria, datada el 1926, que Ángel Martínez ha proporcionat a aquest blog. Als pròxims dies continuarem analitzant fragments de la fotografia, indicant les barraques que s'hi troben. La barraca indicada correspon a les Barraques d'Olmos, que ja han aparegut a aquest blog (vegeu ací). Ací teniu una altra imatge:


dimarts, 24 de març del 2015

Barraca "número 395"
Actual carrer José María Haro, València, 1926




Podeu descarregar aquesta imatge fent clic ací. Aquesta fotografia és un fragment d'una estupenda fotografia aèria, datada el 1926, que Ángel Martínez ha proporcionat a aquest blog. Als pròxims dies anirem analitzant fragments de la fotografia, indicant les barraques que s'hi troben. La barraca indicada correspon a la barraca amb el número cadastral 395 en el plànol de 1929-1944, que estava en l'actual carrer José María Haro, i que ja ha aparegut al blog (vegeu ací). Ací teniu una fotografia recent i anterior al seu enderrocament, que podeu descarregar ací.








dilluns, 23 de març del 2015



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Imatge procedent de l'Arxiu de Rafael Solaz, feta pública al blog Valencia en Blanco y Negro de J. Cob (ací). No està ubicada, encara que està datada el 1958.

diumenge, 22 de març del 2015

Barraca número 95




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia pujada al Foro Remember Valencia III per l'usuari Smox (Xavier Oms), el 1 de març de 2015 (enllaç ací).

dissabte, 21 de març del 2015

Barraca de Nyenya, Pouet de Campanar, 2013 [correcció: Barraca del Tio Llenya]




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia procedent del blog Pobles Valencians Abandonats d'Augustí Hernández, de l'entrada corresponent al 26 de maig de 2013 (ací). El text diu:

Sé que l'enderroc de la barraca de Nyenya (en la foto) és imminent. L'Horta del Pouet, a Campanar, té no només un valor històric, sinó també un valor simbòlic. Hi ha alqueries centenàries que van a ser enderrocades. Unes altres es conservaran, però ja no estaran habitades, com ho han estat els últims 400 anys, com la del Rei, la qual vaig poder veure per dins de la mà dels seus propietaris. I hi ha edificis que tenen un valor més que simbòlic. Enderrocaran en uns dies les últimes barraques que queden en l'horta de l'oest de la ciutat de València. Si quan Josep l'Escrivà va publicar el seu llibre 'Les nostres barraques', en l'any 1976, esta zona encara en tenia, i ell va recuperar nombroses fotos, ara no en queda només que la de Nyenya, que serà història en uns dies. 


No fa massa respecte d'aquell llunyà 1999 havien enderrocat la barraca del Frare, en la partida de Vera de València, a la qual li vaig dedicar un poema. Un amic i jo estàvem jugant a tennis al Politècnic, i la teníem al costat. Al cap d'uns dies, quan vaig tornar a fotografiar-la, ja no estava. 

La història del Pouet, a Campanar, es va sumar, també a la de l'Horta de La Punta. L'horta històrica de la ciutat, la de la part sud, la que més vegades s'ha dividit, s'ha parcel·lat, anava perdent cada dia més espais. Vaig viure en primera persona el que va ocórrer a La Punta. Vaig parlar amb els seus propietaris, homes i dones, alguns dels quals ja no viuen, i vaig fotografiar moltes vivendes. Recorde especialment la senda de Llora. 

Hui, quinze anys després, quasi totes eixes hortes són ja història. Mire les fotos d'interiors de barraques, alqueries, cases de llaurador, i també sendes, hortets, camins empedrats. Llauradors i llauradores mostrant-me'ls i posant en les fotos. I del record que conserve, em quede, indubtablement, amb l'orgull que tenien eixes persones que et mostraven sa casa, la seua barraca, la seua horta. Sabien que l'anaven a perdre, però també sabien el valor que tenia. Era la seua propietat, però l'horta com a conjunt és patrimoni de totes les persones. També, potser, compartien amb un desconegut l'angoixa d'haver d'abandonar el que havia sigut sa casa durant molts anys.






divendres, 20 de març del 2015

Avinguda Blasco Ibáñez, 21 aproximadament

Entrada actualitzada. Vegeu al final




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Aquesta magnífica fotografia aparegué en el blog Valencia en Blanco y Negro i en el Foro Remember Valencia III.  No està ubicada, ni datada. Ara bé, podem intentar ubicar-la a partir de la triangulació. Primer identifiquem tres elements que apareixen en la fotografia: el Micalet, la torre del Palau de Ripalda i la cúpula de Sant Pius V, i establim la distància entre aquestes fites (podeu veure la imatge següent):




Després fem la línia entre el Micalet i la cúpula de Sant Pius V, i establim el punt en el qual els dos segments corresponen a les distàncies de la fotografia. Després dibuixem la línia entre eixe punt i la ubicació de la torre del Palau de Ripalda. Sabem que el fotògraf està en algun punt d'aquesta línia. Aixó correspon a les dos imatges següents (que podeu descarregar ací i ací).






I projectem la línia resultant amb un mapa antic (en aquest cas una superposició del plànol cadastral de 1929-1944, elaborada per Xavier Oms), que permet veure el punt on la línia es creua amb un camí (que és el que apareix en la fotografia), que correspon, aproximadament, a l'actual Avinguda de Blasco Ibáñez, 21 (l'accés a l'antiga Escola d'Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de València). Vegeu la imatge següent, que podeu descarregar ací:


Addenda

Juan María Cerdan ens ha fet veure que la fotografia és una altra versió de la publicada l'1 de març de 2014.

A tall de possibilitat, la barraca podia estar ubicada més lluny encara, en la zona del Camí de Vera.










dijous, 19 de març del 2015

Carrer de la Barraca, 260, Cabanyal-Canyamelar



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia de Luis Vidal Corella del pas de l'Oració de l'Hort (actualment desapareguda) de la Corporació dels Longinos, pel carrer Casdepont, la Setmana Santa del 1925. Actualment el carrer Casdepont és el carrer La Barraca. La fotografia fou feta per Luis Vidal Corella i està arreplagada al llibre Historia Gráfica de Valencia, publicat pel diari Levante.

En la casa de la dreta de la fotografia hi ha un número que potser el 272 o el 277. El número 272 del carrer Casdepont correspon a l'actual 260, aproximadament. El número 277 correspon a l'actual 239 aproximadament. De tota manera, en aquests números no es poden identificar els edificis fotografiats, per la qual cosa la ubicació és hipotètica.

Aquesta és l'entrada 450ena d'aquest blog.


dimecres, 18 de març del 2015

Sant Marcel·lí



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia publicada en el llibre La rambleta de la huerta de Favara. Patrimonio histórico y natural de la ciudad de Valencia (Ajuntament de València, 2003). S'ubiquen les barraques en l'entorn del barri de Sant Marcel·lí. La fotografia procedeix de l'arxiu de l'Associació de Veïns i està datada ca. 1960.

dimarts, 17 de març del 2015

El Perelló, junt al Pantà



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia de Luis Vidal Corella, on podem veure el mestre Serrano supervisant les obres del seu xalet al Pantà d'El Perelló. La fotografia està inclosa en el llibre Historia Gráfica de Valencia, edit. per Levante. Ací teniu una altra imatge del mestre davant del seu xalet (descarregar ací)



dilluns, 16 de març del 2015

Barraques de (cases de) Belenguer, La Carrasca, 1928


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Com les entrades anteriors del blog, aquesta imatge és un fotograma que correspon al documental Valencia, protectora de la infancia (1928), dirigit per Maximilià Thous. A l'entrada del dia 9 de març trobareu les explicacions.
Amb els fotogrames hem composat aquesta panoràmica (que podeu descarregar ací).

A aquesta imatge de detall, podeu veure les Barraques de (cases de) Belenguer, que no s'han de confondre amb les altres que hem anomenat Barraques de Belenguer. Realment, només s'hi pot veure un fragment del mur i la teulada en la vora esquerra del fotograma (que podeu descarregar ací):


Les Barraques de (casa de) Belenguer ja han aparegut al blog. Ací teniu una imatge, que podeu descarregar ací:


Al fons es poden veure les Barraques de Porra, esmentades en l'entrada d'ahir.

diumenge, 15 de març del 2015

Barraques de Marzo (o de Marco), La Carrasca, 1928


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Com les entrades anteriors del blog, aquesta imatge és un fotograma que correspon al documental Valencia, protectora de la infancia (1928), dirigit per Maximilià Thous. Vegeu les explicacions les trobareu l'entrada del dia 9 de març.
Amb els fotogrames hem composat aquesta panoràmica (que podeu descarregar ací).

A aquesta imatge de detall, podeu veure les Barraques de Marzo, que s'aprecien molt poc en la imatge (que podeu descarregar ací):

 

Les Barraques de Marzo ja han aparegut al blog. Ací teniu una imatge, que podeu descarregar ací:





dissabte, 14 de març del 2015

Barraques de Porra, La Carrasca, 1928


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Com les entrades anteriors del blog, aquesta imatge és un fotograma que correspon al documental Valencia, protectora de la infancia (1928), dirigit per Maximilià Thous. Vegeu les explicacions les trobareu l'entrada del dia 9 de març.
Amb els fotogrames hem composat aquesta panoràmica (que podeu descarregar ací).

A aquesta imatge de detall, podeu veure les Barraques de Porra (que podeu descarregar ací):


divendres, 13 de març del 2015

Barraca de Montañana, La Carrasca, 1928


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Com les quatre entrades anteriors del blog, aquesta imatge és un fotograma que correspon al documental Valencia, protectora de la infancia (1928), dirigit per Maximilià Thous. Vegeu les explicacions les trobareu l'entrada del dia 9 de març.
Amb els fotogrames hem composat aquesta panoràmica (que podeu descarregar ací).

A aquesta imatge de detall, podeu veure la Barraca de Montañana o Montanyana (que podeu descarregar ací):



dijous, 12 de març del 2015

Barraques de Navarro, La Carrasca, 1928


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Com les tres entrades anteriors del blog, aquesta imatge és un fotograma que correspon al documental Valencia, protectora de la infancia (1928), dirigit per Maximilià Thous. Vegeu les explicacions a l'entrada del dia 9 de març.
Amb els fotogrames hem composat aquesta panoràmica (que podeu descarregar ací).


Amb aquesta imatge de detall podeu veure les Barraques de Navarro (que podeu descarregar ací)










dimecres, 11 de març del 2015

Barraques de Belenguer, La Carrasca, 1928.



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotograma que correspon al documental Valencia, protectora de la infancia (1928), dirigit per Maximilià Thous. Vegeu les explicacions a l'entrada de despús-ahir.
Amb els fotogrames hem composat aquesta panoràmica (que podeu descarregar ací).


 En aquesta reproducció de detall de la fotografia superior, podeu veure les Barraques de Belenguer (imatge que podeu descarregar ací).



 Advertiment: no s'han de confondre les Barraques de Belenguer, amb altres Barraques de Belenguer, que ja han aparegut al blog, que anomenarem Barraques de (cases de) Belenguer.




dimarts, 10 de març del 2015

Barraques de Silvestre, La Carrasca, 1928.


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotograma que correspon al documental Valencia, protectora de la infancia (1928), dirigit per Maximilià Thous. Vegeu les explicacions a l'entrada d'ahir. Amb els fotogrames hem composat aquesta panoràmica (que podeu descarregar ací).


Començant per la dreta (en el sentit del tràvelling) i després de les Barraques de Quiquet i les Barraques amb referència cadastral 194, trobem les Barraques de Silvestre, que podeu veure millor en l'ampliació de detall del fotograma que podeu descarregar ací.

dilluns, 9 de març del 2015

Barraques de Quiquet,
Barraques "número 194"
La Carrasca, 1928



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotograma que correspon al documental Valencia, protectora de la infancia (1928), dirigit per Maximilià Thous (60 min., blanc i negre amb tints), restaurat per l'IVAC (pàgina web, ací). El documental comença amb unes imatges generals de la ciutat. Al min. 4:17 apareix el rètol: "[València] Rodeada de feracísima huerta". A continuació, la càmera filma una panoràmica general, amb un moviment dreta-esquerra ininterromput. En els dies pròxims analitzarem les barraques que es poden veure en aquest travelling.
Abans de res, però, cal explicar que la càmera estava situada en una torre (la torre de ponent) de l'Hospital de Sant Joan de Deú (ara: Hospital Nisa Valencia al Mar) (al barri de la Malva-rosa), però enfocant cap a ponent (el districte d'Algirós, barri de La Carrasca). Això es pot deduir del plànol i també de les següents seqüències de la pel·lícula que mostren villes suposadament de la zona nord del Cabanyal-Canyamelar. Altrament dit, allò que quedava de l'altra banda de la imatge de les barraques (que podeu descarregar ací).



Amb els fotogrames hem composat aquesta panoràmica (que podeu descarregar ací).


Començant per la dreta (en el sentit del tràvelling), les primeres barraques que trobem són les anomenades Barraques de Quiquet i unes barraques que no tenen nom en la cartografia de 1929-1944, però que apareixen amb la referència (cadastral) 194 (provisionalment, les anomenarem Barraques ref. 194). Les Barraques de Quiquet no es veuen pràcticament, perquè estan darrere d'un arbre. Ací teniu una ampliació de detall (que podeu descarregar ací).