La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dissabte, 7 de març del 2015

Barraques carrer Pizarro
Barraques carrer Félix Pizcueta, ca. 1863
L'Eixample de València




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Aquesta magnífica fotografia pertany a l'arxiu de Rafael Solaz i fou publicada per Levante el dia 5 de febrer de 2015). És una fotografia extraordinària, anterior a l'enderrocament de les muralles de la ciutat, que es veuen en la imatge. Datada, segons el diari, ca. 1863. El fotògraf està ubicat aproximadament als actuals carrers Mossén Femades o Llúria i enfoca al campanar de Sant Valeri i el poble de Russafa. En primer terme hi ha un hort, amb una construcció a la esquerra que podria ser la que estava a l'eixida de la séquia de Na Rovella de la ciutat. L'hort i aquestes construccions han de correspondre a les que es veuen en el mapa de 1831, del qual teniu ací un fragment (que podeu descarregar ací).



 En el mapa següent, elaborat a partir de la Rememberteka (una aplicació de Google Earth elaborada per Xavier Oms) es pot veure una superposició del mapa anterior sobre la fotografia aèria actual de la ciutat (podeu descarregar la imatge ací).



En aquesta imatge hem marcat la línia entre l'eventual posició del fotògraf i el campanar de Sant Valeri, les línies del angle de la fotografia i dos cercles verds que corresponen a eventuals ubicacions de les barraques fotografiades (encara que és molt difícil establir-ho amb precisió). Heus ací una ampliació de la fotografia, amb la indicació de les barraques (podeu descarregar la imatge ací).


Suposem que aquestes barraques estarien pròximes a la séquia de Na Rovella. Les de l'esquerra, aproximadament per l'actual carrer Pizarro i les de la dreta per l'actual carrer Félix Pizcueta, ubicacions molt generals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada