La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dimarts, 4 de març del 2014

El Cabanyal-Canyamelar


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia, com les anteriors, forma part de l'annex fotogràfic de la memòria "Estudio constructivo de la 'Barraca de la Vega Valenciana' como tema de investigación presentado al tribunal de oposiciones por Víctor Gosalvez Gomez (Arquitecto)", manuscrit presentat en 1915 i editat en 1998 pel Col·legi Territorial d'Arquitectes de València, amb la col·laboració de la Diputació de València i la Universitat Politècnica de València. La fotografia, com les anteriors, es pot datar ca. 1915.
El text diu:
Final de una calle del Cabañal.
Per l'orientació de les barraques, podem deduir que es troben en un dels carrers que presentava una disposició nord-sud.

Addenda 1a

Les primeres barraques són les mateixes que es troben en la postal publicada el dia 26 de desembre, que torne a copiar (podeu descarregar-la ací):


Com s'hi pot veure, d'esquerra a dreta hi ha un habitatge de dues plantes, després un carrer i després un tancat de canyes. A continuació una primera barraca, amb la finestra a la dreta de la porta. La segona barraca té la finestra a l'esquerra i la tercera barraca presenta una porta més ampla.


Addenda 2a

El carrer de la fotografia de Gosálvez presenta semblances amb el carrer dibuixat per J. J. Zapater, en una imatge que il·lustrà el llibre de Teodor Llorente: Valencia. Col·lecció "España: sus monumentos y sus artes - su naturaleza é historia". Tom II. Establecimiento tipográfico-editorial de Daniel Cortezo y C.ª: Barcelona, 1889-1900. La imatge es troba en la Viquipèdia i es pot descarregar ací:

En la banda esquerra del carrer trobem quatre barraques abans d'un habitatge baix. La quarta barraca és lleugerament inferior a les altres, i tant en la segona com en la quarta es poden ver fragments enblanquinats en la part inferior de la teulada. Aquests elements es repeteixen pràcticament en la fotografia. Com si pot veure ací:
El dibuix es pot descarregar ací. Hi ha, però, altres elements que no són coincidents, com ara l'edifici de dos plantes que es veu més endavant (i que resulta improbable que s'enderrocara entre 1889 i 1915). Per la qual cosa o bé Zapater estava dibuixant un altre carrer o el seu dibuix era una composició de diversos indrets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada