La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dilluns, 10 de març del 2014

El Cabanyal-Canyamelar


Podeu descarregar la fotografia, fent clic ací. Aquesta fotografia, que no té autor, ubicació o datació, fou publicada en la revista setmanal Alrededor del Mundo, que s'editava a Madrid, el dia 27 de juliol de 1913. En un reportatge anònim, titulat "Las barracas de Valencia", que teniu ací:

Podeu descarregar-lo ací, en format jpg o en format pdf.
Provisionalment, datarem la fotografia ca. 1913. Encara que no hi ha indicació d'ubicació, corresponen a barraques d'El Cabanyal-Canyamelar. Així foren identificades en el Foro Remember València per "Corduente" (Ángel Martínez), en l'entrada 14393 de 24 d'octubre de 2012.
Es pot comparar el campanar que es veu a la dreta de la fotografia, que està reproduït amb major contrast ací (podeu descarregar-lo ací):


Amb aquesta imatge del campanar de l'església de Santa Maria dels Àngels, que teniu ací (podeu descarregar-la ací)

Encara que la qualitat de la fotografia és molt baixa, es pot intentar una ubicació de les barraques amb aquests criteris.
Per l'ombra de la fita de pedra que hi ha al primer plànol, es pot deduir que el sol es troba a l'esquerra de la fotografia, aproximadament a uns 25º de la línia de l'horitzó, la qual cosa vol dir que l'hora de realització de la fotografia és una hora anterior a les 8:00 del matí o posterior a les 16:00. Per la nombrosa presència de gent al carrer, ens inclinem per la segona possibilitat. Si el sol es troba a l'esquerra de la fotografia, les façanes de les barraques donen més o menys al sud.
D'altra banda, les quatre cares del campanar de l'església de la Mare de Déu dels Àngels estan aliniades amb l'actual carrer Francesc Eiximenis, que presenta una inclinació d'uns 15º en direcció est. En la fotografia, el costat a l'ombra i el costat al sol presenten una relació 1:5, el que representaria una inclinació molt semblant, de aproximadament uns 10º, per tant, podem conclure que el fotògraf es troba al sud del campanar, amb un marge de 5º. En el mapa següent, datat en 1925, podem identificar algunes construccions que podrien ser barraques, pel tamany i la disposició, i es trobarien en una ubicació semblant a la calculada.



Podeu descarregar el mapa fent clic ací. Aquesta ubicació correspon a l'actual carrer del Llavador 6 o 8.
Les barraques presenten allò que hem anomenat façana mixta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada