La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dijous, 30 de gener del 2014

Barraques de Cantaranes i Natzaret

La firma Laurent fou una de empreses fotogràfiques més importants de la segona meitat del s. XIX. Els enviats de Laurent van fer fotografies de València diverses vegades (cf. José Huguet: Las fotografías valencianas de J. Laurent, València: Ajuntament de València, 2003).
En la Fototeca de Patrimoni Històric s'han conservat negatius en vidre de Laurent (fons Ruiz Vernacci), vidres que, amb etiquetes, eren novament reproduïts i retallats per fer targetes postals. A continuació hi ha positivitzacions dels vidres originals (amb les etiquetes, però sense retallar els marges). Pel tamany dels negatius, es poden apreciar bé els detalls, com ara, algunes barraques allunyades que es poden veure al fons de les imatges.
Heus ací tres detalls de fotografies de Laurent, amb barraques de Cantaranes i Natzaret, que Patrimoni Històric data entre 1860 i 1886, però que probablement corresponen a la primavera de l'any 1870.






Els dos primers detalls, que podeu descarregar ací i ací, respectivament, corresponen a fragments de la fotografia següent:


que podeu descarregar fent clic ací.
El tercer detall, que podeu descarregar ací, correspon a aquesta altra fotografia:


Aquesta fotografia es pot descarregar fent clic ací.
Les dues fotografies, junt amb la següent, formen una panoràmica del port de València. Ací teniu la tercera fotografia:
que podeu descarregar ací.

He fet un muntatge amb les tres fotografies, per tal de reconstruir la panoràmica. El teniu ací:

Podeu descarregar-lo fent clic ací.
Disposem d'altres fotografies de Laurent d'aquell any, fetes precisament en el camí del port, per la qual cosa es proposa la datació de 1870.
Les barraques que es poden apreciar en els detalls de la fotografia de l'esquerra i en la part esquerra de la fotografia central han de correspondre a la zona de Cantaranes, entre el port i el riu Túria o, fins i tot, més enllà del riu (la vora del qual sembla apreciar-se en la fotografia de l'esquerra), a Natzaret. En el plànol següent, teniu la representació del Port de València (1883) i el punt de vista del fotògraf indicat per les línies groges.


Podeu descarregar el plànol fent clic ací. La fotografia aèria de la zona (2010), segons el web de l'Ajuntament de València, és:


Podeu descarregar la fotografia aèria fent clic ací.

En plànols antics del port s'hi poden apreciar les barraques. Ací hi ha un parell d'exemples de plànols manllevats de la col·lecció digital de la Biblioteca Nacional.

Plano de Valencia y Vista del Grao T. L. Enguidanos sculp. 1795

Podeu descarregar el plànol fent clic ací. Ací teniu el detall de les barraques, que podeu descarregar fent clic ací.

Plano de las Obras del Puerto con las direcciones del Muelle y Contra Muelle, sus Caminos, Almacenes y demás que por orden de S.M. se construye en la Playa de Valencia segun la proyección del Capitan de Fragata é Yngeniero en segundo de Marina D. Manuel Mirallas... ; V. Capilla lo gravó



Podeu descarregar el plànol fent clic ací. Ací teniu el detall de les barraques, que podeu descarregar fent clic ací.



(Encara que en aquest blog, com a norma, es presenta una fotografia cada dia, en aquest cas s'arrepleguen barraques corresponents a dues fotografies, però que, com s'ha explicat, formen part d'una única panoràmica)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada