La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

divendres, 17 de gener del 2014

Fotografia de Moya, publicada en la portada de la revista Alrededor del mundo, de 3 de novembre de 1909. Per descarregar-la, feu clic ací. Text al peu:
UNA BARRACA DE LA HUERTA VALENCIANA (Fot. Moya) | (Véase el artículo)
Ací teniu la reproducció de la portada:

Per descarregar-la, feu clic ací (Digitalització de l'hemeroteca digital de la Biblioteca Nacional).

L'article esmentat en la portada ocupa les pàgines 289-291. Està signat per Manuel de Mendívil, director que fou de la revista. L'article s'acompanya d'altres cinc fotografies ("Valencia vista desde el palacio de Ripalda", "La bajada de San Francisco", "Portada del palacio de Dos Aguas", "La torre del Micalet" i "La Lonja"). Al final de l'article es diu: "(Fots. de Hauser y Menet)", però s'ha de referir a les altres fotografies.

He publicat aquesta fotografia després d'una sèrie de quatre fotografies i postals de la col·lecció d'E. Bort, perquè n'hi ha alguna relació. En els dos casos tenim un grup de persones amb vestit tradicional, que representen una certa escena (els amants contemplats per unes dones i descoberts per un home que s'acosta amenaçant, una seqüència que veurem en una altra postal de la col·lecció d'E. Bort) i, a més, en els dos casos ens trobem amb dues barraques altes, una de les quals (la que apareix a l'esquerra en els dos casos) té dalt una finestra redona i petita.També hi ha alguna diferència, com ara la creu o els arbres, encara que aquestes diferències podrien haver-se produït entre la realització d'una fotografia i l'altra. De tota manera, tot atenent a les semblances, podem sospitar que les dues sessions fotogràfiques es realitzarien al mateix lloc (que no hem identificat encara). Sobre la semblança de les barraques, vegeu el diagrama següent:


Per descarregar el digrama, feu clic ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada