La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dissabte, 1 de febrer del 2014

El Saler


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Una altra imatge de la col·lecció Díaz Prósper, fent clic ací.
Com la fotografia anterior, també aquesta fou feta per Antonio Esplugas. Ha estat conservada i digitalitzada per l'Arxiu Nacional de Catalunya (Fons Antonio Esplugas, referència ANC1-402-N-10282). Al peu hi ha el text:
Nº 234. Barracas en la Albufera. Valencia [ratllat: "A. Esplugas"]
La descripció que en dóna l'ANC és: "Grup de persones navegant a bord d'un albuferenc (barca típica de l'Albufera valenciana) impulsat per una vela i un perxador a popa; a proa, un home assegut amb un fusell sobre les cames; al fons, dues barraques i altres cases." La datació que proposa l'ANC és: 01/06/1886 - 31/01/1887.
Hi ha una barraca a l'esquerra de la fotografia. La construcció que hi ha a la dreta de la barraca sembla més bé un habitatge mixt. Darrere d'aquest habitatge es pot veure, amb cura, la teulada d'una segona barraca, que estaria aliniada amb la primera, com es pot veure a l'ampliació, que es pot descarregar ací.


La ubicació de la fotografia en El Saler és possible gràcies a la comparació dels habitatges amb un dibuix de 1859, atribuït al cercle de Valentín Carderea y Soriano (1796-1880), titulat "Vista de El Saler. Dibujo", que es conserva en el Museu Fundació Lázaro Galdiano.



Podeu descarregar el dibuix, fent clic ací. Ací teniu un diagrama en el que es comparen la fotografia i el dibuix, que podeu descarregar fent clic ací


De la fotografia es va publicar també una versió acolorida en la revista Albúm Salón de 1905, en un reportatge sobre València. Ací teniu la imatge, que podeu descarregar fent clic ací.



Hi hagué una reproducció de la fotografia en un periòdic de 1897 (que podeu descarregar fent clic ací).



Addenda

Aquesta fotografia, junt a altres arreplegades ací, fou publicada en la revista La Ilustración Ibérica, de 23 de gener de 1897 (núm. 734), pàg. 60 i 61. Podeu descarregar-les respectivament ací i ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada