La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dilluns, 17 de febrer del 2014


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Una altra, ací. Aquesta fotografia, atribuïda a Schmelz, fou publicada per la revista La Esfera, editada a Madrid. Aparegué al número 835, de l'any XVII, amb data 4 de gener de 1930, en la plana 50, en un reportatge, signat per Santiago Herrera, titulado "La ruta de España" (amb fotografies de Segòvia, Àvila, Sigüenza, Ciudad Real, Vigo, etc., generalment d'autors distints i possiblement procedents de postals). Ací teniu la plana de la fotografia, que podeu descarregar fent clic ací.


No hi ha elements per poder ubicar la barraca, perquè l'article no en parla i el peu "Calle [sic] de barracas, en la huerta" no n'aporta informació. Pel que fa a la datació, la fotografia estaria feta en 1929 o abans. A destacar la fila de carabasses sobre la porta.
De l'autor de la fotografia, Ricardo Schmelz von Hecht, hem pogut averiguar algunes coses. D'origen polonés, va contraure matrimoni amb Piedad de Franchy, filla d'un terratinent canari. Visqueren a Madrid. Després d'un costós procés, el papa Pius XI va disoldre el matrimoni en 1926. En octubre de 1929 va contraure novament matrimoni amb Ángeles Verdugo Landi, filla de Francisco Verdugo, qui era el director de La Esfera en l'època de la publicació de la fotografia de les barraques A més de les seues aportacions a la revista, Schmerz fou director de l'empresa "Hermes 1928", que elaborava informes comercials sobre Espanya (probablement catàlegs il·lustrats). No podem descartar que l'autor real de la fotografia de les barraques no fora Schmelz, sinó que aquest més bé fora un periodista de la revista que il·lustrava els articles amb imatges precedents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada