La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

divendres, 28 de febrer del 2014



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia, com les anteriors, forma part de l'annex fotogràfic de la memòria "Estudio constructivo de la 'Barraca de la Vega Valenciana' como tema de investigación presentado al tribunal de oposiciones por Víctor Gosalvez Gomez (Arquitecto)", manuscrit presentat en 1915 i editat en 1998 pel Col·legi Territorial d'Arquitectes de València, amb la col·laboració dela Diputació de València i la Universitat Politècnica de València. La fotografia es pot datar ca. 1915.
El text diu:
Barraca en ruinas, de la Vega valenciana. Estructura de la cubierta.

Aquesta fotografia fou emprada en l'article "La barraca valenciana muere", publicat per Enrique Malboysson en la revista Estampa de 19 de febrer de 1929. Heus ací la plana sencera (que podeu descarregar fent clic ací):





Aquest imatge recorda un passatge de La Barraca de Vicente Blasco Ibáñez, quan Batiste i la seua família arriben a la barraca abandonada del Tío Barret.

Vivían en la vieja barraca lo mismo que los náugrafos que se aguantan sobre un buque destrozado: tapando un agujero aquí, apuntalando allá, haciendo verdaderos prodigios para que se sostuviera la techumbre de paja, distribuyendo sus pobres muebles, cuidadosamente fregoteados, en todos los cuartos, que eran antes madriguera de ratones y sabandijas.

(Ed. Prometeo, 1919, p. 83)
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada