La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

diumenge, 1 de novembre del 2015

Gola de Perellonet




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. En aquesta fotografia, procedent d'una col·lecció particular, de la Gola del Perellonet, es pot veure una barraca a llevant de les comportes, en la vora sud de la gola.

Aprofite aquesta entrada per comentar que la referència més antiga que hem trobat d'una barraca és un document del 26 d'octubre de 1431, que segons els Arxius de la Generalitat té la següent descripció:
Ápoca otorgada por Bertomeu Ramón, barraquero de la barraca de la Gola, vecino de Sueca y residente en Valencia, a favor de Jaume Bertrán, administrador y receptor de los derechos de la Albufera, por 22 libras, 16 s.r., 6 d., pago de varios jornales por la reparación de dicha Gola. Dada en Valencia ante el notario Dionis d'Holit.

Código de referenciaES.462508.ARV/BG PerB//BG PerB : Pergaminos Bailia, núm. 737
SignaturaBG PerB : Pergaminos Bailia, núm. 737

El següent document està datat el 7 de gener de 1433, i la descripció és:
Ápoca otorgada por Bertomeu Ramón, vecino de Sueca y guardián en 1432 de la Gola de la Albufera y de la barraca, a favor de Jaume Bertrán, mercader y ciudadano de Valencia, administrador de la Albufera y de las salinas de Valencia, por 53 libras, 9 s.r., 6 d., pago de la reparación de la barraca y acondicionamiento de la Gola. Dada en Valencia ante el notario Andreu Steller.

Código de referenciaES.462508.ARV/BG PerB//BG PerB : Pergaminos Bailia, núm. 744
SignaturaBG PerB : Pergaminos Bailia, núm. 744

Jaume Bertrán és conegut també per la seua activitat literària. Vegeu ací.
Més referències, ací: http://savex.cult.gva.es/flora/jsp/index_opac.jsp

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada