La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dissabte, 16 de maig del 2015

Barraques de la Trabuca, Barraques de (casa) Picó (Entre La Torre i Forn d'Alcedo)
ca. 1970


Aquesta entrada ha sigutinvestigada i documentada per Juan María Cerdán i per Ángel Martínez, als quals agraïm la seua desinteressada i magnífica col·laboració.




Podeu descarregar la imatge fent clic ací.
Aquesta postal, realitzada por Zerkowitz cap al 1970, arreplega les Barraques de la Trabuca (davant) i Barraques de Casa Picó (darrere). Fou pujada al Foro Remember València III per l'usuari "Foraster" (Juan María Cerdán) en l'entrada 5507, del 3 d'abril de 2015, amb el text següent:

Entre La Torre y Forn d'Alcedo. Con cocina y huerto vallado. Publicada en facebook por Francisco Ridaura en el grupo Valencia antigua: Historia gráfica.. Detrás se llegan a ver las barracas de Casa de Picó.

A continuació afegia la fotografia  i el mapa on s'ubicaven les barraques (que nosaltres hem marcat amb uns cercles) (que podeu descarregar ací):




El mateix dia 3, nosaltres contestarem al Foro amb aquests comentaris:

La fotografia és de l'Arxiu Zerkowitz (www.zerkowitz.es), format pel treball d'Adolfo Zerkowitz i el seu fill Alfredo, que probablement seria l'autor de la fotografia. A l'Arxiu està en el grup de les posteriors a 1950.
Cal afegir dues observacions més.
En primer lloc, la identificació d'aquesta barraca com la de la Trabuca sembla esmenar el llibre de Josep L'Escrivà,
Les nostres barraques, p. 56, on presenta una fotografia que sembla d'aquestes mateixes barraques com les Barraques de Gandi, que apareixen en el plànol que ha posat FORASTER, però que hi tenen una configuració distinta.
 (afegíem les fotografies del llibre de L'Escrivà)

El dia 5 d'abril, en l'entrada 5061 del Foro Remember València III, el membre "Corduente" (Ángel Martínez) aportava, després de la fotografia superior, les informacions següents:

Foto realizada en 1970 aprox., en ella vemos a Rafael "Arçe" preparando el campo para planteles de arroz. Contigua a la izquierda estaba la alquería de Canó (derruida, pero con restos), donde vivía y nació.



Situación actual del mismo espacio del lugar de la foto, las naves son la trasera de unos grandes almacenes de carpintería. [podeu descarregar la imatge fent clic ací]

Todo ello contado por el primo de Rafael "Arçe", Ramon Chirivella "Pixarrota", al que se lo agradezco. [podeu descarregar la imatge fent clic ací]
Las dos fotos anteriores son de ayer 4 de abril.

Reiterem el nostre agraïment a Juan María Cerdán i Ángel Martínez.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada