La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

diumenge, 31 de gener del 2016





Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Postal procedent d'un web de subhastes, sense ubicació ni datació.

dissabte, 30 de gener del 2016

L'Albufera, 1920-1930



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia procedent de l'Arxiu Nacional de Catalunya, concretament del Fons ANC1-23/Josep Gaspar i Sierra. Referència ANC1-23-N-1582. La fotografia està datada entre 1920 i 1930 i ubicada a l'Albufera. Al centre de la imatge, entre les dos aglomeracions d'habitatges, es pot veure una barraca.

divendres, 29 de gener del 2016

Barraca de la Gola de Pujol





Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia de la barraca de la Gola de Pujol, a l'Albufera, sense datació, manllevada del blog "Fotoafotoblog".

dijous, 28 de gener del 2016

Horta d'Alboraia, 2016.


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Magnífica fotografia a contrallum procedent del compte de twitter @PoblesValAbando, de pobles valencians abandonats. Probablement correspon a una barraca de l'horta d'Alboraia, que són les que solen aparéixer al compte. La datarem enguany.



dimecres, 27 de gener del 2016

Barraques a l'Avinguda Blasco Ibáñez, 31 aprox, 1936.



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia aèria, realitzada poc abans de la Guerra Civil, d'un mitin al camp del Mestalla. La fotografia està manllevada del Foro Remember Valencia I. Ací en teniu un altra del mateix esdeveniment (que podeu descarregar ací) aportada pel compte de twitter @manuelalbelda.




En la part superior esquerra de la fotografia inicial es poden veure les barraques que ja hem pujat al blog, ubicades aproximadament en l'actual Avinguda de Blasco Ibáñez 31. Podeu descarregar l'ampliació fent clic ací). 





dimarts, 26 de gener del 2016

Barraca del Pollastre
Benicalap, 1970



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Imatge proporcionada per Ángel Martínez.

dilluns, 25 de gener del 2016



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Magnífica fotografia procedent de l'Arxiu de la Diputació, sense ubicació ni datació.

diumenge, 24 de gener del 2016

1912


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Aquesta fotografia ja ha estat pujada al blog. Fou penjada el 9/1/2014. La tornem a pujar per dues raons. En primer lloc, perquè hem aconseguit una còpia de molta més qualitat procedent de l'Arxiu de Girona. Amb aquesta nova còpia, podem veure més clarament que darrere, a l'esquerra, hi ha dues barraques més. En segon lloc, perquè aquesta còpia està datada el 1912.
El que penja de la finestra de al barraca gran és una pell, potser d'ovella, que està assecant-se.

dissabte, 23 de gener del 2016

La Punta, 2008



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia de José Aleixandre que il·lustra el següent article de Paco Varea, publicat en Levante, el 3/7/2008.

Desaparecen 38 barracas en tres lustros
El grupo socialista acusa al PP de incumplir la Ley de Patrimonio por no declararlas Bien de Relevancia Local

Paco Varea, Valencia

Las barracas, las tradicionales construcciones valencianas emblema de la huerta, están en peligro de extinción, o al menos eso afirma el grupo socialista del Ayuntamiento de Valencia.

El concejal de la oposición, Juan Soto, denunció ayer que ninguna de las edificaciones son Bienes de Relevancia Local (BRL) como así lo establece la Ley de Patrimonio Cultural Valenciana.

El edil puso ayer sobre aviso a la población de que la revisión del Plan General de Ordenación Urbana incumple la citada norma y denunció que "en apenas 15 años se ha pasado de 50 a 12 inmuebles tradicionales e incluso muchas han desaparecido debido a la falta de interés de las administraciones públicas. O sea sólo queda una cuarta parte y pocas tienen condiciones de continuidad". Abundando a más el edil Soto sacó a relucir una nueva situación negativa por la que atraviesan las viviendas tradicionales: la falta de una protección real en el Catálogo de Edificios Protegidos por no incluirlas como BRL en la revisión del PGOU.

Dos son las demandas planteadas desde el grupo socialista para salvaguardar la docena de edificaciones: la puesta en marcha de una escuela taller para enseñar como construir o rehabilitar y conceder subvenciones a los propietarios de las edificaciones para repararlas.

"La barraca, la construcción más genuina y de mayor valor simbólico y arquitectónico de la huerta, está hoy peligro de extinción. A este ritmo, en la próxima década no quedará ninguna. La alcaldesa presume de proteger el patrimonio y defender nuestras señas de identidad, pero sus actos la desmienten. No tiene ninguna voluntad de defender y proteger la barraca tradicional, que ha sufrido un proceso de degradación y olvido que la sitúa al borde de la desaparición", afirmó Soto.

Entre las barracas que aún subsisten figuran la del Valladar, la del Camí de Catarros, la Genuina en la pedanía de Pinedo o la de El Palmar en la pedanía del mismo nombra. Otras son la de Blayo Navarro o la del Chimo el de Llop. Otras que han desaparicido por falta de interés institucional son las de la ZAL.

Por otra parte, el concejal de Urbanismo, Jorge Bellver, contestó acusando al PSPV que ocultaba la revisión del catálogo de edificios en suelo urbano y no urbanizable.

El concejal del equipo de gobierno del PP criticó que "el edil Soto manipule, tergiverse y trate de confundir información para dar una visión dramática y peliculera a una realidad que es clara y constatable por parte de los vecinos de Valencia, que ahora disfrutan, gracias a este equipo de gobierno, de servicios públicos en edificios con un gran valor histórico".

divendres, 22 de gener del 2016

1946



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Com les dues anteriors, aquesta imatge procedent d'un fotograma correspon a un reportatge (probablement del NODO) sobre la nevada que patí València l'any 1946. Ha estat pujat a Youtube ací. La barraca no està ubicada.

dijous, 21 de gener del 2016

1946



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Com la d'ahir, imatge procedent d'un fotograma que correspon a un reportatge (probablement del NODO) sobre la nevada que patí València l'any 1946. Ha estat pujat a Youtube ací. La barraca no està ubicada.

dimecres, 20 de gener del 2016

1946



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Imatge procedent d'un fotograma que correspon a un reportatge (probablement del NODO) sobre la nevada que patí València l'any 1946. Ha estat pujat a Youtube ací. La barraca no està ubicada.




dimarts, 19 de gener del 2016

1920


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia procedent del blog Memòria gràfica d'Espanya (vegeu ací) de J. L. Aroca. Sense ubicar. Datada el 1920 i procedent, probablement, de l'Arxiu de José Huguet. Hi ha una barraca al fons i, probablement, el mur de la dreta correspon a una altra.

dilluns, 18 de gener del 2016



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Es tracta d'un cromo de l'àlbum anomenat "Segon Àlbum de Gallina Blanca", que ja ha aparegut en aquest blog. Ací teniu un full (que podeu descarregar ací). El cromo reproduït correspon al buit de dalt a l'esquerra, on diu:
Exterior de dos barracas.
Puerta de entrada.
Sense datació, ni ubicació.





diumenge, 17 de gener del 2016



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Imatge procedent d'un vidre estereoscòpic de l'Arxiu de la Diputació, sense ubicació ni datació. Malgrat l'estat de deteriorament, és una fotografia magnífica de la vida quotidiana a la porta de la barraca.

dissabte, 16 de gener del 2016

Barraques de Llácer I
Camí del Cotofino
La Torre, 1979




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia de Luis Nava d'unes barraques de La Torre,  que són probablement les Barraques de Llàcer I, encara que també podrien ser les Barraques del Cotofio (o Cotofino), al Camí del Cotofino de La Torre. La fotografia, proporcionada per Ángel Martínez, està datada el 1979

divendres, 15 de gener del 2016

1927


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Imatge pujada al blog Memòria gràfica d'Espanya (vegeu ací) de J. L. Aroca. Sense ubicar. Datada el 1927. Probablement procedeix de l'arxiu de José Huget.

dijous, 14 de gener del 2016

Carrera de Malilla



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia procedent d'un web de subhastes, en el qual s'indica que és una barraca de la "Carretera" (Carrera) de Malilla. Sense datació. Fotografia de 6x8,5 cm.

dimecres, 13 de gener del 2016





Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Postal procedent d'un web de subhastes, sense datació ni ubicació.



dimarts, 12 de gener del 2016

1929






Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Aquesta imatge ja fou pujada al nostre blog. De fet, fou la primera imatge pujada. La repetim perquè Ángel Martínez ens ha proporcionat una nova imatge (procedent, sembla, d'EBay), en la qual s'aprecien més detalls, com ara, l'habitatge de l'esquerra i que allò que hi ha a la dreta és una altra barraca. També, la nova aportació permet la datació de la imatge, perquè hi ha el dors, datat el 1929, com podeu veure ací (podeu descarregar la imatge ací).


És una postal de Roisin.








dilluns, 11 de gener del 2016

Albufera, 1979




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Imatge, procedent d'un web de subhastes, que reprodueix un fotograma o una fotografia corresponent al rodatge de la sèrie La barraca, a la portada de la revista Teleprograma (tp), on es pot veure una barraca de l'Albufera.


diumenge, 10 de gener del 2016

Barraques a Vivers, 1976


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia de les barraques que hi havia a Vivers, pujada al blog Memòria gràfica d'Espanya (vegeu ací) de J. L. Aroca. Les barraques no apareixen al plànol cadastral de 1929-1944, per la qual cosa podem suposar que foren construïdes amb l'ampliació de Vivers. Foren enderrocades -segons el blog esmentat- el 1981.



dissabte, 9 de gener del 2016

ca. 1915



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Imatge d'una revista procedent d'un web de subhastes. Es tracta d'una fotografia acolorida que, segons el web, estaria dataca als anys 10 del segle passat.
El text diu:
Barraca valenciana. Fotografía en colores por L. de Nueda
Hem trobat una referència a un tal "L. de Nueda" en la revista Vida financiera de 10/2/1915 (aquesta persona era secretari del consell d'administració de la Unió de Empresarios de Pompas Fúnebres), com aquesta data està d'acord amb la del web de subhastes, la datarem ca. 1915.




divendres, 8 de gener del 2016

Barraques de Montoliu, El Saler
(barraques amb els números 10 o 12  i 14)








Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Postal procedent d'un web de subhastes, del tipus collage, on hi ha dues imatges de barraques. La de la primera fila correspon a les Barraques de Montoliu ; la de la segona no està identificada.






dijous, 7 de gener del 2016

Barraques de Sales
Av. Dr. Tomás Sala 2, València
1973





Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Portada del llibre de Pilar Tortosa La tierra manda, publicat per l'editorial Prometeo de València el 1973. La fotografia de la portada correspon a les Barraques de Sales. Disposem d'altres imatges d'aquest llibre, que podeu descarregar ací i ací.










dimecres, 6 de gener del 2016

Barraques de Montoliu
Barraques números 10, 12 i 14
El Saler

Barraca de la Gola de Pujol



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Postal procedent d'un web de subhastes, sense datació, que correspon a les Barraques de Montoliu, a la Barraca de la Gola de Pujol i a una altra, sense identificar encara.

dimarts, 5 de gener del 2016




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia estereoscòpica procedent de l'Arxiu de la Diputació, sense ubicació ni datació.



dilluns, 4 de gener del 2016






Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Ací teniu un fragment d'un retaule de Vicent (o Vicente) Macip (1475-1545, que fou pare del pintor Joan de Joanes; biografia ací). Ací teniu una altra imatge:

I ací teniu una imatge completa del retaule, que es troba al Museu del Carme, proporcionada, com les anteriors, per Orlando Ros (que podeu descarregar ací, ací i ací).



És aquesta la primera representació d'una barraca?
Així ho defensà Francisco Almela y Vives en la seua Guía de Valencia de 1930 (imatge proporcionada per Jaume Penalba) com podeu veure ací (podeu descarregar-ho ací):


És la primera representació d'una barraca o una vivenda, amb teulada a dues aigües, típica de l'Europa septentrional, amb vigues a la façana (una maison à colombages ací)?

[Amb l'agraïment a Jaume Penalba, Orlando Ros i altres membres de l'Associació Cultural Remember València]

diumenge, 3 de gener del 2016

Barraques de Josep Pueyo
1765-1767



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Aquest és un blog d'imatges fotogràfiques, encara que també, excepcionalment, arrepleguem dibuixos i pintures que considerem fidedignes, com és aquest cas. Es tracta d'un plànol (de 54 x 76 cm) dipositat en l'Arxiu General de Simancas. Signatura: MPD, 29, 048. Ubicació Anterior: SSH, 00847, que es troba digitalitzat al web del Ministeri d'Educació. Correspon a la delimitació d'un terreny, que suposem a l'entorn de l'Albufera (per les referències a camps d'arròs), i on hi ha el detall de tres "Barraques de Joseph Pueyo", el dibuix de les quals hem ampliat (podeu descarregar-lo ací).







dissabte, 2 de gener del 2016

Barraca de la Gola de Pujol
Albufera

Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia d'una postal, procedent d'un web de subhastes, que mostra la Barraca de la Gola de Pujol. Sense ubicació ni datació. Ací teniu el dors de la postal (que podeu descarregar ací).






divendres, 1 de gener del 2016





Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Imatge procedent del blog de J. L. Aroca (ací), sense ubicació ni datació.