La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

dijous, 31 de juliol del 2014

Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Postal procedent d'un web de subhastes. Sense indicacions de la ubicació ni de la datació.

dimecres, 30 de juliol del 2014




Forn d'Alcedo


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia procedent del llibre de Josep L'Escrivà Les nostres barraques, p. 116. Identifica la ubicació com el Forn d'Alcedo. La plana sencera (que podeu descarregar fent clic ací) és aquesta:




dimarts, 29 de juliol del 2014


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Magnífica fotografia procedent de l'Arxiu de Rafael Solaz, important investigador de València (web ací). Està catalogada com "Barracas en el Camino de Pinedo, ca. 1870". Pensem que la fotografia és posterior a 1870 (any de les fotografies de Laurent, per exemple), encara que mantindrem la datació ca. 1870.
L'agraïment d'aquest blog respecte de la recerca i les generoses aportacions de Rafael Solaz.

dilluns, 28 de juliol del 2014

Barraca de Pola, Castellar

Podeu baixar la imatge fent clic ací. Fou publicada per Josep L'Escrivà al seu llibre sobre Les barraques valencianes, p. 111. A continuació reproduiré la fulla on està la fotografia (que podeu descarregar fent clic ací.


diumenge, 27 de juliol del 2014

Barraca a la Partida del Mar, Almàssera, 2014. [Correcció: És la identificada com Barraca La Font[


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia penjada a Twitter per @PoblesValAbando, amb el text:
La partida de la mar d'#Almàssera, una bella expressió de l'#Horta de #Valencia.

dissabte, 26 de juliol del 2014

Barraques de Roca
La Punta


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací.
Fotografia de Kai Fösterling,  publicada en el llibre Veus per L'Horta, editat per la Universitat de València (ací), i en diversos llocs d'internet, com ara el calendari Per L'Horta (ací) o en el compte de Twitter @adriaelvalencia, etc. Es tracta de les Barraques de Roca, ubicades a La Punta i enderrocades.

divendres, 25 de juliol del 2014

Av. Dr. Tomás Sala 2, València. 7 de maig de 1972



Podeu descaregar la fotografia fent clic ací.  Aquesta fotografia fou penjada en el grup de Facebook "Distrito 17", que arreplega fotografies antigues dels districtes de Patraix i Jesús. Porta la indicació de la data, 7 de maig de 1972. Correspon a les barraques que es troben encara en l'Av. Dr. Tomás Sala 2. La façana fotografiada és la que dóna a ponent. L'objectiu de la càmera està orientat cap al nord-est. Ací teniu la visió actual de la zona (a destacar el canvi del color de la pintura de l'edifici del fons: gris abans, rogenc ara). Podeu descarregar la imatge actual fent clic ací.


Addenda (01/09/2014)

En el llibre de Josep l'Escrivà, Les nostres barraques (1976), són identificades com les Barraques de Sales.

dijous, 24 de juliol del 2014

Barraca número 198, març 1945.


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Com la fotografia d'ahir, aquesta pertany a la col·lecció de José Luis Bouzas (Macosa, en el Foro Remember). Té la indicació al dors "MARZO 1945", que prendrem com a datació, perquè és coherent amb els vestits de les persones retratades. Pel que fa a la ubicació de la barraca, res no s'hi diu, encara que s'hi pot apreciar el número "198". Per això, l'anomenarem provisionalment ací d'aquesta manera: "Barraca número 198".

dimecres, 23 de juliol del 2014



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. La imatge no està en negatiu, sinó més bé ha patit una pseudo-solarització en el positiu. Pertany a la col·lecció de José Luis Bouzas, que participa en el Foro Remember amb l'identificador "Macosa" (etiquetarem les seues aportacions JLB).

dimarts, 22 de juliol del 2014

Carrers José Benlliure, 182, cantó amb carrer Empar Guillem,
Carrer Lluís Navarro, 170, cantó amb carrer Empar Guillem,


 El Cabanyal-Canyamelar, 1917




Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Postal de la casa Lévy, on es pot llegir:
2585 Environs de Valence Une rue de Cabagnal
La fotografia fou pujada al blog Remember València I, on fou comentada abundantment al juny de 2010 per diversos membres ("Cabanyaler", "Portalet", "Xaedra", "Corduente", etc.). Finalment fou identificada la ubicació de la fotografia en la cruïlla dels carrers José Benlliure i Empar Guillem. La ubicació actual és aquesta, segons google street.




Podeu descarregar-la fent clic ací. L'edifici remarcat es pot apreciar a la fotografia antiga. Pel que fa a la datació, és la proposada per Ángel Martínez (AMM), que en va fer l'estudi de les ombres i l'estudi cadastral de l'entorn. Ací una imatge seua, que podeu descarregar ací:



Segons la seua datació, la fotografia estaria feta a principis de desembre, cap a les 14.00 h., o a la fi de gener, cap a les 14.30 h., de 1917.
La fotografia fou publicada en dos pàgines en la Història del Llevant U.D. Ací la reproducció d'aquestes meitats (que podeu descarregar ací i ací).







Al fons de la fotografia es veu una altra barraca, ubicada en el cantó dels carrers Lluís Navarro (núm. 170 acc., encara que no hi té porta) i carrer Empar Guillem. Ací teniu l'ampliació (que podeu descarregar ací)



dilluns, 21 de juliol del 2014

La Mata del Fang, Albufera





Podeu descarregar la imatge fent clic ací. En el llibre Les nostres barraques de Josep L'Escrivà (1976) hi ha aquesta fotografia (p. 106), amb el peu: "Barraca recepcionista de la Hípica, a la Mata del Fang". Ací teniu la pàg., que podeu descarregar fent clic ací.


Amb la constitució del Parc Natural de l'Albufera, es revertiren les obres de l'Hípica, per la qual cosa la barraca (probablement construïda per a l'Hípica) seria enderrocada.



diumenge, 20 de juliol del 2014


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Fotografia sense data, ni ubicació que pertanya a la col·lecció d'Andrés Giménez (d'ara endavant farem servir l'etiqueta AGR).

dissabte, 19 de juliol del 2014

Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Targeta postal arreplegada en un web de subhastes. Sense referències.

divendres, 18 de juliol del 2014

La Torre



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Com diu el peu de la fotografia, conjunt de barraques i ceberes de La Torre. Està arreplegada al llibre Les nostres barraques de Josep L'Escriva, publicat el 1976, data que prendrem com data de la fotografia. Apareix a la pàg. 90, que teniu reproduïda ací (que podeu descarregar, fent clic ací).





dijous, 17 de juliol del 2014

Bonrepòs


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. El peu de foto diu:
VALENCIA.- Las Hijas de María a su Patrona en la fiesta celebrada en el pintoresco pueblo de Bonrepost. (Ft. Cabedo)
Imatge apareguda a la revista La Hormiga de Oro, publicada a Barcelona, el 18 d'octubre de 1913.
La fotografia fou publicada en la p. 659, que es reprodueix ací (podeu descarregar-la fent clic ací).




dimecres, 16 de juliol del 2014

Actual c/ Bernabé García, 37, Natzaret



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia fou publicada en la revista La Hormiga de Oro, de data 17 de juny de 1916, en la pàg. 396, que teniu ací (podeu descarregar-la fent clic ací).


La fotografia il·lustra la notícia següent:
VALENCIA: Momento de colocar la primera piedra del Barrio Obrero de la Sociedad de Tranviarios para la edificación de la primera serie de cien casas.
En la part superior dreta de la fotografia s'aprecia una barraca, que està ampliada en la imatge següent (que podeu descarregar-la fent clic ací).


Per ubicar la barraca, hem de recórrer a un mapa antic que ubique el Barri dels Tramviaires. Els habitatges, que anys després passaren a anomenar-se Barriada Obrera de Alfonso XIII es trobaven al sud de Natzaret (he d'agrair aquesta localització a Ángel Martínez). Ací es pot veure el barri i la barraca fotografiada.


Podeu descarregar el mapa fent clic ací. La ubicació de la barraca es correspon aproximadament amb el número 37 de l'actual carrer Bernabé García, com es pot veure a la vista aèria de google street (que podeu descarregar fent clic ací).


Xavier Oms (Smox) ha fet una transparència de les dues imatges (que podeu descarregar fent clic ací).


També ha proporcionat una fotografia d'una rajola que rememora la festa dels tramviaires i que es troba al carrer Francisco Falcons, paral·lel per llevant al de Bernabé García. Heus ací la fotografia de la rajola ( (que podeu descarregar fent clic ací).




dimarts, 15 de juliol del 2014

Russafa (probablement)


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia-postal és l'última de la sèrie de quatre posada a la venda per una web de subhastes, la primera de les quals està identificada com una imatge de l'horta de Russafa. En aquell cas, i probablement també en aquest, es tracta de postal no circulades, sense divisió al dors i sense marca d'editor. Això no permet datar la imatge. S'hi ha escrit:
Recuerdo de paisaje valenciano
I una signatura.

dilluns, 14 de juliol del 2014

Russafa


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia-postal forma part de la mateixa sèrie que la imatge d'ahir i la de despús ahir. Com s'ha dit, fou posada a la venda en una web de subhastes. Com en aquell cas, suposem que no s'indica l'editor, ni està dividida per la meitat en el dors. No podem datar-la. S'afirma que és l'horta de Russafa, ubicació que també era explícita en la primera postal. A destacar el forn que s'hi aprecia.

diumenge, 13 de juliol del 2014


Russafa (probablement)


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia-postal forma part de la mateixa sèrie que la imatge d'ahir. Fou posada a la venda en una web de subhastes. No està circulada. Podem suposar que es tracta de l'horta de Russafa, com s'indicava en l'anterior. Com en aquell cas, suposem que no s'indica l'editor, ni està dividida per la meitat en el dors. No podem datar-la.

dissabte, 12 de juliol del 2014

Russafa



Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Aquesta fotografia-postal forma part d'una sèrie de quatre, posada a la venda en una web de subhastes. S'hi fa constar que es tracta de l'horta de Russafa, que no està circulada, encara que està escrita pel dors, però que no està dividida (com sol ser habitual en les postals). No s'hi indica editor. Per això no podem datar-la. En la part dreta superior s'aprecia una barraca. Ací teniu l'ampliació, que podeu descarregar fent clic ací.




Aquesta entrada és la número 200 d'aquest blog.

divendres, 11 de juliol del 2014

Barraca del Coscó, Font de Sant Lluís


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia procedent del llibre de Josep L'Escrivà Les barraques valencianes (1976), pàgina 89, que podeu veure ací (per descarregar-la feu  clic ací).


L'anomenarem Barraca del Coscó (Font S. Lluís), perquè el mateix llibre parla d'una altra barraca homònima al Forn d'Alcedo (vegeu entrada del 13/09/2014).

dijous, 10 de juliol del 2014

El Palmar

Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Com les anteriors, fotografia procedent del llibre de Josep L'Escrivà Les barraques valencianes (1976), pàgina 87, que podeu veure ací (per descarregar-la feu clic ací).


Com diu el text, les barraques estaven a El Palmar i presentaven una característica culata. Segons L'Escrivà, les pluges anteriors a la riuà de 1957 les enderrocaren. Sobre aquestes barraques ja s'havia publicat la imatge següent, en l'entrada del dia 4 de gener de 2014.



dimecres, 9 de juliol del 2014

El Saler


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia procedent del llibre de Josep L'Escrivà Les barraques valencianes (1976), pàgina 80, que podeu veure ací (per descarregar-la feu clic ací).



L'expressió "La Hípica" pot correspondre a l'antic hipòdrom d'El Saler, ubicat on ara és el Centre de Natura.


dimarts, 8 de juliol del 2014

El Saler, ca. 1900


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Una altra versió, ací i, amb un color alterat, ací:

Podeu descarregar-la fent clic ací. La fotografia fou publicada en el llibre Valencia, en blanco y negro II, d'editorial Tívoli. Està datada ca. 1900. També va aparéixer en el Foro Remember València, el 7 d'agost de 2013, pel membre "Gregsc" (ací). En tenim una còpia també proporcionada per Ángel Martínez.
Sembla el mateix grup d'habitatges que l'entrada de l'1 de febrer de 2014, per la qual cosa ha sigut ubicada ací a El Saler.

dilluns, 7 de juliol del 2014


Podeu descarregar la fotografia fent clic ací. Fotografia publicada per una web de subhastes, amb la incripció "13x7,5 cm. Niñas en la huerta, al fondo barracas valencianas". El dors no n'aporta més informació. El podeu descarregar fent clic ací.

Heus ací una ampliació de les barraques fotografiades (que podeu descarregar fent clic ací).