La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

divendres, 29 d’agost del 2014

Av. Regne de València, 4, aprox. València



Podeu descarregar la imatge fent clic ací. En aquest fragment d'una fotografia antiga de València es pot veure una barraca. Ací teniu la fotografia amb un requadre per poder veure-la millor.





Podeu descarregar la imatge fent clic ací. La fotografia sencera, corresponent a una antiga postal, fou pujada al Foro Remember pel membre Corduente (Ángel Martínez, a les nostres etiquetes AMM), en l'entrada 12583. En la seua fotografia s'identificaven també els campanars i torres de la ciutat i es deduïa que estava feta des del campanar de Sant Valeri.

Podeu descarregar la imatge fent clic ací.
Aquesta perspectiva mateixa fou pintada per Antonio Carnicero (1748-1814) en la seua obra "Vista de Valencia" (ca. 1800), que teniu ací en una fotografia de la casa Laurent, conservada en el fons Ruiz Vernacci de la Fototeca de Patrimoni Històric:


Podeu descarregar la fotografia del quadre fent clic ací. Ací teniu el detall del quadre on s'aprecia millor la barraca i l'edifici que té al costat.


Podeu descarregar la imatge de detall del quadre fent clic ací. Per tal d'ubicar la barraca, podem fer servir un plànol de 1904. Ací teniu la perspectiva de la fotografia i del quadre:


Podeu descarregar el mapa, fent clic ací. En la foto següent hi ha marcats els carrers de la fotografia amb colors, que es corresponen amb el mapa en detall (podeu descarregar-los respectivament fent clic ací i ací)




Com si pot veure, la barraca quedaria aproximadament al principi de l'actual Avinguda Regne de València, cap al número 4 actual. Sabem que la barraca existia cap al 1800 i no apareix en el plànol de 1904, la qual cosa no vol dir que no existira en aquell any, perquè el plànol pot mostrar més bé la planificació de la zona. En la fotografia es pot veure la construcció de l'Estació del Nord, per la qual cosa datarem la fotografia cap al 1910.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada