La barraca valenciana és un habitatge en extinció. Ja no se'n fan de noves. L'objectiu d'aquest blog és arreplegar i classificar fotografies de barraques valencianes i, quan siga possible, localitzar les barraques fotografiades.

Si Vosté disposa de fotografies o vol comentar les exposades, pot adreçar-se a: Francesc J. Hernàndez (fjhernan@uv.es), Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, o a Jesús Mallón (jemalgui@hotmail.com).

En el projecte d'il·lustrar les barraques col·laboren també Francesc Llorens i Alexandre Bataller.

Aquest blog deu molt a les aportacions dels membres de l'Associació Cultural "Remember València" i molt especialment a Ángel Martínez, Andrés Gimenez i José Luis Bouzas. També a Vicente Muñoz i Rafael Solaz, així com a Juan María Cerdán.

També estem molt agraïts a Fernando Segura i Mari Carmen Dolz, que han aportat fotografies, dibuixos i pintures de barraques, que han fet durant anys.

diumenge, 31 d’agost del 2014




Podeu descarregar la imatge fent clic ací. Aquesta fotografia forma part d'un reportatge titulat "La recolección del trigo en los campos de Valencia", l'autor del qual és Maximilià Thous. El reportatge fou publicat en la revista Nuevo Mundo, en el número del 27 de juliol de 1905. Les fotografies del reportatge són de Gómez Durán. El tema del reportatge també ocupava la portada de la publicació. Ací teniu la portada i les dues planes amb el reportatge, que podeu descarregar ací, ací i ací, respectivament. Les altres fotografies amb barraques del reportatge seran pujades al blog en els dies següents.


 

El mateix Maximilià Thous parla de les barraques en el seu reportatge sobre el blat:
La siega y la trilla tienen por lo tanto un carácter íntimo. La decoración es alegre, porque al campo de mieses y á la era circundan pintorescos paisajes, en los cuales destacan blanquísimas barracas, coquetonas alquerías y frondosísimos frutales, sobre un inmenso tapiz verde de infinitos y brillantes matices.

Sobre la ubicació de la barraca fotografiada, Thous no en diu res. El fet que no parle de cap poble fa pensar en la ciutat de València o el seu entorn. Efectivament, era freqüent el blat en la zona sud, com ho acredita la proliferació d'eres enrajolades que es poden veure fins en tot en el mapa cadastral de 1929-1944, en la zona de la Font de Sant Lluís, o les notícies sobre conreu de blat en els Camins al Grau. Ací teniu una fragment d'una notícia sobre productivitat de diverses tècniques de conreu del blat d'hivern, plantat a la zona de Camins al Grau, que aparegué en el número 319 de la revista El Progreso Agrícola y Pecuario, de 15 de desembre de 1902, val a dir, molt poc abans de l'article de Thous.


Podeu descarregar la imatge fent clic ací. La zona sud de la ciutat també és coherent amb la presència en una de les fotografies d'allò que semblen ànecs.

[Aquesta és l'entrada 250ena d'aquesta blog]







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada